از سیلک هفت هزار ساله تا گلاب گیری کاشان
بی گمان بیشتر ما مطالب بسیاری را درباره سیلک خوانده ایم .
سیلک نام نخستین شهرآبادی ( تمدن) شهرنشینی ایران میانی (مرکزی ) است که در پیرامون کاشان کنونی بوده است و می توان گفت که در سه کیلومتری جنوب غربی این شهر وجود دارد .
این جایگاه باستانی درست در منطقه فین کنونی با تاریخی به بلندای هفت هزار سال وجود داشته است و یکی از کهن ترین سکونت گاههای مردم گذشته در تپه سیلک و نزدیک کاشان و جیرفت بوده است .
به یقین می توان گفت که کهن ترین مردم دشت نیشین ( یکجا نشین ) مردم (SIALK ) سیلک نزدیک کاشان کنونی بوده است که آثار زندگی و تمدن آنها امروزه نیز در حال اکتشاف و مطالعه است .
بسیاری از باستان شناسان ایرانی و خارجی از میان آثار و سفالینه های به یادگار مانده از پدرانمان , نقشهای بسیار زیبا که دارای شکوه و فر بسیار بوده است نقشهایی از گل سرخ ( گل محمدی ) دیده شده و حتی سفالینه های نسبتاً سالمی که دستگاه تقطیر آن روزگار بوده است .
و
اردیبهشت ماه ...
اردیبهشت در اوستا = اشه وهیشته و در زمان پهلوی باستانی در دو بخش 1) ارته به معنای راستی و پاکی 2) هیشته صفت عالی به معنای خوب و بهتر است که در ترکیب معنای باستانی اش = بهترین راستی خواهد بود و این گل و بسیاری از ریاحین و گیاهان در این ماه که میانه بهار و به معنای دیگر نمونه و یاد آور بهشت است . سر از خاک بیرون می آورند و ایرانیان هنرمند و هوشمند از دیروز تا امروز در شهر کاشان و چند منطقه ی دیگر از جمله قمصر کاشان - نیاسر که باغشهری کهن است و در 30 کیلومتری کاشان است نیز مراسم گلابگیری انجام می گیرد .
ولی در مناطق دیگری از جمله برخی روستای شمال ایران و روستای گره بان در استان کرمانشاه و نزدیکی شهرستان هرسین این مراسم با اندکی تفاوت با کاشان انجام می شود اما محصول همه همان گلاب است .
اسباب گلاب گیری در شیوه سنتی شامل دیگهای مسی - سه پایه - هیزم - پارچه - قیف - قرابه و لوله های مسین
برای گلابهای مرغوب برای هر یک کیلوگرم گلبرگ گل سرخ ( گل محمدی) یک لیتر آب در دیگ مخصوص می ریزند و ...
هنگامه گلاب گیری در ایران از هفته دوم و میانه اردیبهشت ماه آغاز و نیمه خرداد ماه نسبت به گرما و رویش گلهای سرخ , خواهد بود
از همه ایرانیان برای شرکت در این مراسم دعوت می شود که حتی برای یک بار هم که در این آئیین بسیار زیبا و خوشگوار شرکت فرمایید .
یادش بخیر سالهای دور درس و دانشگاه و با سپاس از استاد گرانقدرم جناب آقای نظری امیدوارم هرکجا هستند تندرست باشند ( درس هنر و رسانه ) و نیز عکسها که از سایت کجارو هستند
- ۹۷/۰۲/۱۷